Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Aktif Makale Güvence Hesabı Ve Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası

Yazan : Av. Şenel Deligöz [Yazarla İletişim]
Avukat

GÜVENCE HESABI VE ZORUNLU KOLTUK FERDİ KAZA SİGORTASI


Zarara uğrayanın , karşısında zararını talep edebileceği bir muhatap bulamadığı durumlarda zararına katlanması uygun görülmediğinden 2918 sayılı KTK. 107. maddesinin 14.06.2006 tarih 26552 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 5684 sayılı kanunun 45. maddesi ile mülga 3. fırkrasına ve yine 2918 sayılı kanunun aynı kanun ile mülga 108. maddesine göre Garanti Fonuna (Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı'na) başvurabileceği öngörülmüş idi.

Zorunlu mali mesuliyet sigortasına tabi olması gereken, ancak sigorta yaptırmamış ya da plakası tespit edilememiş bir aracın kişiye verdiği zararlarla, sorumluluk sigortası yapmış olan sigorta şirketinin iflas etmiş olması nedeni ile zararı ödenmeyen kişilerin kişiye ya da mala gelen zararları , işletenin sorumluluk kurallarına göre sigorta tazminat sınırları içersinde Garanti Fonu kapsamına alınmış idi.

KTK. mülga 108. maddesinde, zorunlu malî sorumluluk sigortasına tabi motorlu araçların sebep olacakları zararların, aşağıdaki durumlarda işletenin sorumluluğuna ilişkin kurallar uyarınca geçerli teminat tutarları dahilinde karşılanması amacıyla, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği nezdinde bir ”Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı" (Garanti Fonu) oluşturulmuş idi. Bellirtilen durumlar;

a) Kazayı yapan motorlu aracın tespit edilmemesi durumunda kişiye gelen bedensel zararlar için,

b) Kazanın meydana geldiği tarihte geçerli olan teminat tutarları dahilinde zorunlu malî sorumluluk sigortasını yaptırmamış olan işletenlerin neden olduğu bedensel zararlar için,

c) Zorunlu malî sorumluluk sigortasını yapan sigortacının (Ek ibare: 4896 - 17.6.2003 / m.1) "malî bünye zafiyeti nedeniyle sürekli olarak bütün branşlarda ruhsatlarının iptal edilmesi ya da" iflası halinde sigortacının ödemekle yükümlü olduğu maddî ve bedensel zararlar için,

d) 8 inci maddenin (b) bendi ile 107 nci maddenin son fıkrasında öngörülen durumlar için.


Görüldüğü gibi düzenleme sadece zorunlu mali sorumluluk sigortasına tabi motorlu araçların sebep olacakları zararlarla sınırlı idi. Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı 14 Haziran 2007 tarih ve 26552 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu'nun 14. maddesiyle kurulan “Güvence Hesabı'na devredilmiş olup, anılan kanunun geçici birinci maddesi ile Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı'nın tüm sorumlulukları alacakları ve yükümlülükleri ile birlikte Güvence Hesabı'na devir olmuştur.

5684 sayılı Sigortacılık Kanunu'nun 14. maddesine göre ;

“Bu Kanunun 13 üncü maddesi, 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve 10/7/2003 tarihli ve 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ile ihdas edilen zorunlu sorumluluk sigortaları ile bu Kanunla mülga 21/12/1959 tarihli ve 7397 sayılı Sigorta Murakabe Kanunu çerçevesinde ihdas edilmiş olan zorunlu sigortalara ilişkin olarak aşağıdaki koşulların oluşması halinde ortaya çıkan zararların bu sigortalarla saptanan geçerli teminat miktarlarına kadar karşılanması amacıyla Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği nezdinde Güvence Hesabı oluşturulur.

Hesaba;

a) Sigortalının tespit edilememesi durumunda kişiye gelen bedensel zararlar için,

b) Rizikonun meydana geldiği tarihte geçerli olan teminat tutarları dâhilinde sigortasını yaptırmamış olanların neden olduğu bedensel zararlar için,

c) Sigorta şirketinin malî bünye zaafiyeti nedeniyle sürekli olarak bütün branşlarda ruhsatlarının iptal edilmesi ya da iflası halinde ödemekle yükümlü olduğu maddî ve bedensel zararlar için,

ç) Çalınmış veya gasp edilmiş bir aracın karıştığı kazada, Karayolları Trafik Kanunu uyarınca işletenin sorumlu tutulmadığı hallerde, kişiye gelen bedensel zararlar için,

d) Yeşil Kart Sigortası uygulamaları için faaliyet gösteren Türkiye Motorlu Taşıt Bürosunca yapılacak ödemeler için,

başvurulabilir. Bakanlar Kurulu, gerekli görülen hallerde, eşyaya gelecek zararların kısmen veya tamamen Hesaptan karşılanmasına karar vermeye yetkilidir.”


Öncekinden farklı olarak Güvence Hesabı'nın geçerli teminat tutarları dahilinde karşılayacağı zorunlu sigortaların kapsamı genişletilmiş ve Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası da bu kapsama alınmıştır. Güvence Hesabı kapsamındaki sigortalar ;

1. Karayolu Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk sigortası
2. Zorunlu Karayolu Taşımacalık Mali Sorumluluk Sigortası
3. Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası
4. Tüpgaz Zorunlu Sorumluluk Sigortası
5. Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk sigortası
6. Yeşil Kart Sigortası Ödemeleri


Güvence Hesabı , yukarda belirtilen zorunlu sigortaların sağladığı teminatlara ilişkin olarak; sigortalının belirlenememesi , rizikonun meydana geldiği tarihte geçerli sigortanın bulunmaması veya çalınmış ya da gasp edilmiş araçlarla kazaya sebebiyet verilmesi durumlarında , kazalarda zarar gören kişilerin , sigorta güvencesinden yoksun kalmaları nedeniyle uğrayacakları bedeni zararların giderilmesi amacıyla kurulmuştur.
Hesab'ın bu amacına ek olarak , kapsamında bulunan zorunlu sigortaları yapan sigortacının mali bünye zaafiyeti nedeniyle sürekli olarak bütün branşlarda ruhsatlarının iptal edilmesi ya da iflası halinde sigortacının ödemekle yükümlü olduğu maddi ve bedensel zararların karşılanmasında Güvence Hesabı'nın görevleri arasında tanımlanmıştır.

5684 sayılı Sigortacılık Kanunu ile mülga 7397 Sayılı Sigorta Murakabe Kanunu'nun değişik 29. maddesi uyarınca Bakanlar Kurulu'nun 25 Şubat 2004 tarih ve 25384 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 2004/6789 sayılı kararı ile “Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası “ ihdas edilmiş olup, anılan Bakanlar Kurulu kararı uyarınca 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu hükümleri çerçevesinde yolcu taşımacılığı yapan taşımacılara taşıyacakları yolcular için zorunlu koltuk ferdi kaza sigortası yapma mecburiyeti getirilmiş, aynı düzenlemede bu yükümlülüğe uymayanların yolcu taşımacılığı yapamayacakları hükme bağlanmış bulunmaktadır.




2004/679 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ;


“Madde 1 - 10/7/2003 tarihli ve 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu hükümleri çerçevesinde yolcu taşımacılığı yapan taşımacılar, yurtiçi ve uluslararası yolcu taşımalarında görevlendirecekleri sürücüler ile bunların yardımcıları ve taşıyacakları yolcular için "Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası" yaptırmak zorundadır.

Karayolu yolcu taşımacılığı zorunlu koltuk ferdi kaza sigortası bulunmayan motorlu kara taşıtlarıyla yolcu taşımacılığı yapılamaz.

Denetimler sırasında, başlamış bulunan bir taşıma için karayolu yolcu taşımacılığı zorunlu koltuk ferdi kaza sigortası yapılmadığının tespit edilmesi durumunda, denetim elemanlarınca, en yakın yerleşim noktasına kadar taşımanın devamına izin verilir. Bu yerleşim noktasında gerekli sigortanın yaptırılması halinde taşımaya devam edilir ve ayrıca ilgili makamlarca durum Ulaştırma Bakanlığına bildirilir.

Madde 2 - Karayolu yolcu taşımacılığı zorunlu koltuk ferdi kaza sigortası uygulamasında; yurtiçi ve uluslararası yolcu taşımacılığının tarifi ve kapsamı, yurtiçi ve uluslararası yolcu taşıma hatlarının belirlenmesi ve karayolu yolcu taşımacılığı zorunlu koltuk ferdi kaza sigortası yaptırma mecburiyeti ile ilgili muafiyet ve istisnalar Ulaştırma Bakanlığınca belirlenir.

Madde 3 - Türkiye'de karayolu motorlu araçlar mali sorumluluk sigortası branşında ruhsatı olan bütün sigorta şirketleri, "Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası" yapmakla yükümlüdür.

Madde 4 - Karayolu yolcu taşımacılığı zorunlu koltuk ferdi kaza sigortası tarife ve talimatlarına ilişkin esaslar Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan tarafından tespit edilir.

Madde 5 - Otobüs zorunlu koltuk ferdi kaza sigortası uygulamasına ilişkin 25/10/1989 tarihli ve 89/14684 sayılı Kararname yürürlükten kaldırılmıştır.

Madde 6 - Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer

Madde 7 - Bu Kararı Bakanlar Kurulu yürütür.

Geçici Madde 1 - Bu Kararın 4 üncü maddesi uyarınca yapılacak düzenlemeler, bu Kararın yayımından itibaren bir ay içinde yürürlüğe konulur.

Bu Kararın yayımı tarihinden önce, 25/10/1989 tarihli ve 89/14684 sayılı Kararname uyarınca akdedilmiş olan otobüs zorunlu koltuk ferdi kaza sigortası sözleşmeleri, sigorta sürelerinin sonuna kadar geçerlidir.

Bu madde hükmü uyarınca belirlenen bir aylık süre içinde akdedilecek karayolu yolcu taşımacılığı zorunlu koltuk ferdi kaza sigortası sözleşmeleri, mezkur Kararname hükümleri çerçevesinde düzenlenir ve sigorta sürelerinin sonuna kadar geçerlidir.”







Bu düzenleme ile 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu Hükümleri çerçevesinde yolcu taşımacılığı yapan kişiler , taşıdıkları yolcu ile taşıma sözleşmesi yapmakla bir nevi ferdi kaza sigortası türü olan zorunlu koltuk sigortasını da yolcular lehine yaptırma yükümlülüğü altına girmiş bulunmaktadırlar. Bu yükümlülük yerine getirilmemiş ise, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu'nun 14. maddesi uyarınca zorunlu koltuk sigortası ile saptanan geçerli teminat tutarını Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği nezdinde kurulan Güvence Hesabı karşılamak zorundadır.

Gerçekten de, 5684 sayılı Kanun'un 14/2-b maddesinde “Rizikonun meydana geldiği tarihte geçerli olan teminat tutarları dahilinde sigortasını yaptırmamış olanların neden olduğu bedensel zararlar” ın Güvence Hesabı'ndan karşılanacağı hükme bağlanmış olup, maddenin 1. fıkrasında 7397 Sayılı Sigorta Murakabe Kanunu çerçevesinde ihdas edilmiş olan zorunlu sigortalar da kapsam dahilinde sayılmış ve Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası da 7397 sayılı kanun çerçevesinde ihdas edilmiş olduğuna göre zorunlu koltuk ferdi kaza sigortası da Güvence Hesabı kapsamına giren bir sigorta türüdür.

Diğer yandan, zorunlu koltuk ferdi kaza sigortası tür itibariyle can sigortası türü olup, rizikonun gerçekleşmesi ile sigortalı ölmüş ise poliçede ölüm halinde ödenecek sigorta bedeli gösterilmiş bulunduğundan ve sigortanın bu bölümü bir meblağ sigortası niteliğinde olduğundan gerçek zarar hesaplamasına girişilmeksizin bu miktarın aynen ödenmesi gerekmektedir. Bu tip sigortalarda sigorta bedeli maktu olup, alacak likit bir alacak niteliğindedir.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi'nin 11.09.2000 tarih ve 2000/5592 E., 2000/6636 K. sayılı kararında aynen ;

“ Taraflar arasındaki davanın Ankara Asliye 8. Ticaret Mahkemesi'nce görülerek verilen 29.3.2000 tarih ve 1999/599-2000/95 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dava dosyası için Tetkik Hakimi A.O. tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe layihalar duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:

Karar: Davacı vekili, müvekkillerin murisi M.'nin davalı şirketçe ferdi kaza koltuk sigortası yaptırılmış olan araçta yolcu iken meydana gelen kazada öldüğünü, kaza tarihinde poliçe teminatının 1.000.000.000 TL olduğunu ancak, davalı şirketçe herhangi bir ödeme yapılmadığını, bunun üzerine, davalı aleyhine icra takibi yapıldığını, davalının itiraz ederek takibi durdurduğunu ileri sürerek, itirazın iptali ile %40 inkâr tazminatına karar verilmesini istemiştir.

Davalı vekili, davacıların müvekkile herhangi bir başvuru yapmaksızın doğrudan icra takibine giriştiklerini, oysa ödeme yükümlülüğünün doğması için kaza ve hak sahipliğine ilişkin belgelerin ibrazının gerektiğini, bu nedenle itirazın haklı olduğunu ileri sürerek davanın reddini istemiştir.

Mahkemece, toplanan kanıtlara göre, ferdi kaza koltuk sigortasının maktu bir sigorta türü olduğu, murisin sigortalı araçta yolcu olması nedeniyle kusurunun söz konusu olmadığı, poliçe teminatının maktu olması nedeniyle destekten yoksunluk miktarının hesaplanması gerekmediği, teminatın likit olması nedeniyle de inkâr tazminatı isteminin yerinde olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.

Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.

Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre davalı vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddi ile kararın onanması gerekmiştir.

Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı davalı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıdaki yazılı bakiye 12.600.000.- lira temyiz ilam harcının temyiz edenden alınmasına, 11.9.2000 tarihinde oybirliği ile karar verildi”.

Yine Yargıtay 11. Hukuk Dairesi'nin 19.02.2001 tarih ve 2000/10348 E. 2001/1415 K. sayılı kararında;

“Taraflar arasında görülen davada Ankara Asliye 3. Ticaret Mahkemesi'nce verilen 21.09.2000 tarih ve 2000/137-2000/510 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi G. Gençkaya tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:

Karar: Davacılar vekili, müvekkillerinin babası O.'ın davalı şirkete Ferdi Kaza Koltuk Sigortası ile sigortalı bulunan araçta yolcu iken meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybettiğini, poliçe bedelinin tahsili amacıyla yapılan icra takibine itiraz edildiğini beyanla itirazın iptali ile, takibin devamına, %40 icra inkar tazminatının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davalı vekili, yasal belgelerin tamamlanmak suretiyle müvekkiline müracaat edilmesi gerektiğini, temerrütleri bulunmadığını, likit bir alacak olmadığından icra inkar tazminatına hükmedilemeyeceğini savunarak davanın reddini istemiştir.

Mahkemece; iddia, savunma ve dosyadaki belgelere göre; davacıların murisinin davalı şirket tarafından ferdi kaza koltuk sigortası düzenlenmiş araçta geçirdiği kaza neticesinde vefat ettiği, davacıların gerçek zararlarının poliçe teminatının üstünde olduğu, alacağın likit olmadığı, davalının kötü niyetli hareketinin de bulunmadığı gerekçesiyle itirazın iptali ile takibin 1.000.000.000 lira üzerinden devamına, inkar tazminatı isteminin reddine karar verilmiştir.

Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.

Dava, Zorunlu koltuk ferdi kaza sigorta poliçesinden kaynaklanan tazminat istemine ilişkindir.

Otobüs zorunlu koltuk ferdi kaza sigortası tür itibariyle can sigortası türü olup, rizikonun gerçekleşmesi ile sigortalı ölmüş ise poliçede ölüm halinde ödenecek sigorta bedeli gösterilmiş bulunduğundan ve sigortanın bu bölümü bir meblağ sigortası niteliğinde olduğundan gerçek zarar hesaplamasına girişilmeksizin bu miktarın aynen ödenmesi gerekmektedir.

Bu tip sigortalarda sigorta bedeli maktu olup, yargılama yapmayı gerektirmediğinden alacağın likit bir alacak niteliğinde bulunması nedeniyle itirazın iptali davası olarak açıldığı taktirde talep halinde ve sair şartlar oluştuğunda davacılar yararına icra inkar tazminatına hükmedilmesi de mümkündür.

Davalı sigorta şirketi vekili icra takibine yaptığı itirazında yasal evrakların tamamlanmadığını ileri sürmüştür. Otobüs Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası Genel Şartları 17. maddede hak sahiplerinin lüzumlu evrakları tevdi etmekle mükellef oldukları düzenlenmiştir.

O halde mahkemece davacıların icra takibinden önce bu madde çerçevesinde mükellefiyetlerini yerine getirip getirmedikleri ve dolayısıyla davalı sigorta şirketinin icra takibine itirazının bu yönden haklılığının bulunup bulunmadığının tespiti ile hasıl olacak sonuca göre icra inkar tazminatı konusunda karar verilmesi gerekirken eksik incelemeye dayalı olarak icra inkar tazminatı isteminin reddi doğru görülmemiştir.

Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 19.02.2001 tarihinde oybirliği ile karar verildi.”

Sakatlık hallerinde ise Zorunlu Koltuk Sigorta Poliçesinden yapılabilecek ödeme miktarının Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası Genel Şartları ışığında belirlenmesi gerekir. Buna ilişkin olarak Yargıtay 11. hukuk Dairesi'nin 01.02.2005 tarih ve 2004/2410 E. 2005/632 K. sayılı kararında aynen ;

“Taraflar arasında görülen davada Kadıköy Asliye 1. Ticaret Mahkemesi'nce verilen 11.11.2003 tarih ve 2001/645-2003/1208 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi duruşmalı olarak ayrı ayrı davalılar vekilleri tarafından istenmiş olmakla, duruşma için belirlenen 01.02.2005 gününde davalı R. Sigorta A.Ş. avukatı E. Demir gelip, davacı ve diğer davalı avukatları tebligata rağmen gelmediğinden, temyiz dilekçesinin de süresinde verildiği anlaşıldıktan ve duruşmada hazır bulunan taraflar avukatları dinlenildikten sonra, duruşmalı işlerin yoğunluğu ve süre darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması ileriye bırakılmıştı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi A. Susoy tarafından düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:

Karar: Davacı vekili, müvekkilinin davalılardan R. Sigorta A.Ş.nin zorunlu mali mesuliyet trafik sigortacısı, davalı A. Sigorta A.Ş.nin <Otobüs Zorunlu Koltuk Sigortası> ve <İhtiyari Mali Mesuliyet Sigorta> poliçeleri ile sigortalı bulunan otobüste yolcu olarak bulunduğu esnada meydana gelen trafik kazası neticesinde ağır derecede yaralandığını buna karşın davalı R. Sigorta A.Ş.ce sadece 1.010.560.000 TL. tedavi gideri olarak kısmi ödeme yapıldığını, bakiye tedavi giderleri ile maluliyet ve işten kalma zararlarının ödenmediğini ileri sürerek, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla 1.000.000.000 TL. maddi tazminatın kaza tarihinden itibaren işleyecek ticari reeskont faiziyle birlikte davalılardan tahsilini talep ve dava etmiş, yargılama esnasında ıslah yolu ile 313.950.000 TL. tedavi gideri ile 7.000.000.000 TL. işgörmezlik zararı toplamı 7.313.950.000 TL. nın R. Sigorta A.Ş.den, 10.300.000.000 TL. nin davalı A. Sigorta A.Ş.den 06.05.2000 tarihinden itibaren işleyecek reeskont faiziyle birlikte tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davalı R. Sigorta A.Ş. vekili cevabında, yetkili mahkemenin Sarıyer Asliye Hukuk Mahkemeleri olduğundan bahisle yetki itirazında bulunmuş, davadan önce davacının tedavi giderlerine yönelik talebinin 1.010.560.000 TL. olarak kendisine ödendiğini, müvekkilinin sorumluluğunun tamamını yerine getirdiğini belirterek, davanın reddini istemiştir.

Davalı A. Sigorta A.Ş. vekili, davacıya Otobüs Zorunlu Koltuk Sigortacısı'ndan ödeme yapılabilmesi için maluliyet durumunun belirlenmesinin gerektiğini, talep edilen miktarın zorunlu trafik sigortası hadleri içerisinde kaldığını belirterek, davanın reddini istemiştir.

Mahkemece, iddia, savunma, dosyadaki kanıtlar ve bilirkişi raporuna nazaran, meydana gelen kaza sonucunda davacının %44,2 oranında meslekte kazanma gücünden kaybettiği, davacının işgörmezlik zararının 25.226.875.000 TL. ve tedavi giderinin 1.324.510.000 TL. olarak belirlendiği, buna göre davacının halen 313.950.000 TL. bakiye tedavi gideri alacağı bulunduğu, davalı R. Sigorta A.Ş.nin 313.950.000 TL. bakiye tedavi gideri ile işgörmezlik zararından dolayı 7.000.000.000 TL.den, diğer davalı A Sigorta A.Ş.nin ise, Otobüs Zorunlu Koltuk Sigorta Poliçesi'nden dolayı 10.000.000.000 TL. ve Trafik İhtiyari Mali Mesuliyet Poliçesi'nden dolayı 300.000.000 TL. ile sorumlu olacağı gerekçesiyle, davanın kabul ile 17.613.950.000 TL. tazminatın 06.05.2000 tarihinden itibaren işleyecek reeskont faiziyle birlikte davalılardan belirlenen sorumluluk limitleri dahilinde tahsiline karar verilmiştir.

Karar, davalılar vekillerince ayrı ayrı temyiz edilmiştir.

1- Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına ve taşıma ilişkisinin Harem/İstanbul'da sona erecek olmasına göre, davalı R. Sigorta A.Ş vekilinin yetki itirazının reddinde bir usulsüzlük bulunmamasına ve mahkemece alacağa uygulanan reeskont oranında faizin 3095 sayılı Kanunun 1.maddesi uyarınca kanuni faize karşılık gelmesine göre davalılardan R. Sigorta A.Ş vekilinin tüm, davalı A. Sigorta A.Ş vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi ile davalı R. Sigorta A.Ş yönünden hükmün onanmasına karar vermek gerekmiştir.

2- Davalı A. Sigorta A.Ş vekilinin sair temyiz itirazlarına gelince, Otobüs Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası Genel Şartları'nın 6/B maddesinde <İşbu poliçe ile temin edilen bir kaza, sigortalının derhal veya kaza tarihinden itibaren iki sene zarfında daimi surette maluliyetine sebebiyet verdiği takdirde tıbbi tedavinin sona ermesini ve daimi sakatlığın kesin olarak tesbiti sonucunda, daimi sigorta bedeli aşağıda belirtilen nispetler dahilinde kendisine ödenir.> hükmü yer almakta ve ekli cetvel ile hangi uzvun kaybı nedeniyle ne oranda sigortalıya ödeme yapılacağı belirlenmiş olup, anılan maddenin devamında ise <daimi sakatlık oranlarının tayininde sigortalının meslek ve sanatı nazarı itibara alınmaz> hükmü mevcuttur. Bu durumda, davacıya Zorunlu Koltuk Sigorta Poliçesinden yapılabilecek ödeme miktarının anılan hükümler ışığında belirlenmesi gerekirken, davacıdaki meslekteki kazanma gücü kaybı oranını sigortalının mesleğini dikkate alarak, Sosyal Sigortalar Sağlık İşlemleri Tüzüğü hükümlerine göre belirleyen Adli Tıp 3.İhtisas Kurulunun 17.4.2002 tarihli raporuyla yetinilmesi hatalı olmuş ve kararın açıklanan nedenle davalı A. Sigorta A.Ş yararına bozulmasına karar vermek gerekmiştir.

Sonuç: Yukarıda 1 nolu bentte açıklanan nedenlerden dolayı, davalılardan A. Sigorta A.Ş vekilinin sair, davalı R. Sigorta A.Ş vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddi ile davalı R. Sigorta A.Ş yönünden hükmün ONANMASINA, 2 numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı A. Sigorta A.Ş vekilinin temyiz itirazlarının kabulüyle kararın davalılardan A. Sigorta A.Ş yararına BOZULMASINA, davalı A. Sigorta A.Ş. vekili duruşmaya gelmediğinden duruşma vekillik ücreti takdirine yer olmadığına, aşağıda yazılı bakiye 556,16 YTL. temyiz ilam harcının temyiz eden davalı R. Sigorta'dan alınmasına, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz eden davalı A. Sigorta'ya iadesine, 01.02.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi.”

2 Ağustos 2007 Perşembe tarih 26601 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan “Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası Tarife ve Talimatında Değişiklik yapan Tarife ve Talimat” uyarınca yolcu koltuk başına sakatlanma ve ölüm teminatı 80.000-YTL olup, ilgili tarife ve talimat 01.08.2007 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Dolayısıyla bugün itibariyle geçerli olan teminat tutarı 80.000-YTL'dir.

5684 sayılı yasa ile getirilen yeni düzenlemenin son derece yararlı olduğu kanısındayım. Yazımın değerli meslektaşlarıma ışık tutacağı inancı ile saygılarımı sunarım. 30.11.2007

Av. Şenel DELİGÖZ
Kastamonu Barosu Avukatlarından
seneldeligoz@hotmail.com
Bu makaleden kısa alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir :

"Güvence Hesabı Ve Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Av. Şenel Deligöz'e aittir ve makale, yazarı tarafından Türk Hukuk Sitesi (http://www.turkhukuksitesi.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.

Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.


[Yazıcıya Gönderin] [Bilgisayarınıza İndirin][Arkadaşa Gönderin] [Yazarla İletişim]
Bu makaleye henüz okuyucu yorumu eklenmedi. İlk siz yorumlayın!
» Makale Bilgileri
Tarih
30-11-2007 - 16:48
(6022 gün önce)
Makaleyi Düzeltin
Yeni Makale Gönderin!
Değerlendirme
Şu ana dek 11 okuyucu bu makaleyi değerlendirdi : 10 okuyucu (91%) makaleyi yararlı bulurken, 1 okuyucu (9%) yararlı bulmadı.
Okuyucu
18721
Bu Makaleyi Şu An Okuyanlar (1) :  
* Son okunma 1 hafta 2 gün 8 saat 55 dakika 45 saniye önce.
* Ortalama Günde 3,11 okuyucu.
* Karakter Sayısı : 23855, Kelime Sayısı : 3506, Boyut : 23,30 Kb.
* 7 kez yazdırıldı.
* 2 kez arkadaşa gönderildi.
* 6 kez indirildi.
* 8 okur yazarla iletişim kurdu.
* Makale No : 716
Yorumlar : 0
Bu makaleye henüz okuyucu yorumu eklenmedi. İlk siz yorumlayın!
Makalelerde Arayın
» Çok Tartışılan Makaleler
» En Beğenilen Makaleler
» Çok Okunan Makaleler
» En Yeni Makaleler
THS Sunucusu bu sayfayı 0,04214692 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.