Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

2004 S.lı İcra ve İflas Kanunu MADDE 40
(Değişik birinci fıkra: 2/3/2005-5311/7 md.) Bir ilâmın bölge adliye mahkemesince kaldırılması veya temyizen bozulması icra muamelelerini olduğu yerde durdurur.

(Değişik ikinci fıkra: 2/3/2005-5311/7 md.) Bir ilâm hükmü icra edildikten sonra bölge adliye mahkemesince kaldırılır veya yeniden esas hakkında karar verilir ya da Yargıtayca bozulup da aleyhine icra takibi yapılmış olan kimsenin hiç veya o kadar borcu olmadığı kesin bir ilâmla tahakkuk ederse, ayrıca hükme hacet kalmaksızın icra tamamen veya kısmen eski hâline iade olunur.

Ancak üçüncü şahısların hüsnü niyetle kazandıkları haklara halel gelmez.

İİK 40.MADDENİN TEORİK OLARAK ANLATIMI

Üyemizin Notu: İcranın eski hale iadesi kavramı ilamlı icra takipleri ile ilgilidir.Aleyhine ilamlı icra takibi başlatılan borçlu;ilamı veren mahkemeden almış olduğu temyiz yoluna başvurulduğuna daire derkenar ile icra müdürlüğünden mehil isteyip ve mehil süresinde de tehiri icra kararını dosyaya sunarsa o halde temyiz incelemesi sonuçlanıncaya kadar icra takip muameleleri olduğu yerde durur.Temyiz sonucunda aleyhine icra takibi başlatılan kişinin hiç yada o kadar borcu olmadığı kesin bir ilamla tahakkuk ederse hükme hacet kalmaksızın yapılmış olan icra takip muameleleri ortadan kaldırılarak eski hale iade olunur.Gerekçe olarak;kesin bir hüküm ile artık borçlunun hiç yada o kadar borcu olmadığı kesin hükümle sonuçlandırılmıştır.İcranın eski hale iadesi ile ilgili olarak;

1-)Yargıtayın bozma kararından sonra icranın iadesi için verilecek olan hükmün kesinleşmesi ve daha sonra eski hale iade edilmesi gerekir.Yani mahkemece yapılan yeni yargılama ile bozmaya paralel olarak yeni bir hüküm verilmesi ve bu hükmün kesinleşmesi gerekmektedir.

2-)Takibe konulup infaz edilen ilamdaki miktarın bozmadan sonra verilen kararla yeniden belirlendiğine göre fazladan tahsil edilen paranın borçluya iadesi İİK 40.maddesi gereğince tahsilatın gerçekleştiği dosya üzerinden yapılması gerekmektedir.

3-)Bozma kararından sonra mahkemece bozmaya uyularak verilen ilamla alacaklının duran takibe devam etmesi mümkündür.(Yargıtayın onadığı kısımlar üzerinden takibe devam edilmesi)Ancak icraya devam edilmesi ilk takip üzerinden yapılması gerekmekte olup;bozma ilamından sonra yeniden verilen ilama müstenit olarak yapılan ilamlı icra takibi mükerrer takip our.


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Şükrü GÖKMEN
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 22-05-2011

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02516794 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.