Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Hukuk Haberleri Hukuk Haberleri, duyuruları, güncel hukuki gelişmeler. [Haber Ekleyin]

Psikolojik taciz Türk hukukuna girdi

Yanıt
Old 25-12-2008, 09:44   #1
av.sally

 
Varsayılan Psikolojik taciz Türk hukukuna girdi

TBMM Adalet Komisyonu, Türk Borçlar Kanunu Tasarısı’nda reform niteliğindeki düzenlemelerini yeni bir adımla sürdürdü. Psikolojik taciz (mobbing) Türk hukukuna alındı. Yeni düzenlemeye göre, iş yerinde psikolojik tacizde bulunan personelin sözleşmesi feshedilebilecek.

TÜRK Borçlar Kanunu Tasarısı’nın İşçinin kişiliğinin korunması başlıklı maddesi, dün AKP’li Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya’nın hazırladığı önergeyle yeniden yazıldı.

Cinsel tacizle ilgili hüküm genişletilerek, "İşveren, özellikle işçilerin psikolojik ve cinsel tacize uğramamaları ve bu nevi tacizlere uğramış olanların daha fazla zarar görmemeleri için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür." şeklinde değiştirildi. Maddenin gerekçesinde "Cinsel tacizin yanında diğer psikolojik taciz (mobbing) de kişilik değerlerini ihlal eden sebepler kategorisinde sayılmıştır." dedi.

Önerge sahibi İyimaya, "Bütün ahlaki değerlerin temeli onurdur, şereftir ve haysiyettir. Bu ultra modern bir hüküm oldu." dedi.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Başkanı Mustafa Kılıçoğlu da "Gerçekten mutlu olduk. Mobbing, Fransız hukukunda bağımsız bir madde olarak var ve 1997’den beri Alman Federal Mahkemesi’nin kararlarına da girmiştir.Günümüz çalışma hukukunda vazgeçilmez bir kavramdır. Kanunlarımızda bunu görmek son derece sevindirici." diye konuştu.

İntihara sebep olabilir

Mobbing, hiçbir fiziki müdahale olmaksızın tekrarlanan psikolojik baskıyı içeriyor. İstenmeyen bir çalışana karanlık ve havasız oda verilmesi, sürekli verimsiz ve yetersiz olduğunun söylenmesi, aşağılayıcı ifadelerle suçlanması, bu kapsamda görülüyor.

Mobbing, "çevresini kuşatma, topluca saldırma ve sıkıntı verme" anlamına geliyor. Bazı araştırmalarda İsveç’te intiharların yüzde 10 ila 20’sinin işyerlerinde mobbing sonucu olduğu belirtiliyor.

Kaynak : anadolu ajansı 25 Aralık 2008
Old 27-12-2008, 00:52   #2
dilek dulay

 
Varsayılan

Avrupa konseyi ve bazı Avrupa ülkelerinin mobbing konusunda yapmış olduğu düzenlemeler hukuk sistemimizin bu konudaki eksikliğini gözler önüne serer niteliktedir.Bu bakımdan psikolojik yıldırma süreci ile en etkin şekilde idarenin yolu konuyla ilgili olarak kamuoyunu bilinçlendirmek,duyarlılığın artırılmasına çalışmak,soruna ilişkin farkındalığın mağdurun kendisi tarafından olduğu kadar ,işveren,iş arkadaşları ve nihayet tüm toplum düzeyinde sağlanarak gerekli bilincin oluşturulmasıdır.Kanımca Borçlar Kanunu Tasarısında işverene duygusal tacizi önleme konusunda yükümlülük getiren düzenleme sevindirici bir adım olmakla beraber mağdurların korunması açısından yetersiz kalmaktadır.Duygusal tacizi salt borçlar hukukuna ilişkin bir mesele olaak değerlendirerek sözleşmeye aykırılık kapsamında ele almak işçi sıfatını taşıyan mağdurun iş hukukundan doğan haklarını kullanması bakımından yeteriz kalacaktır.Bu sebepten konuya ilişkin olarak iş hukuku başta olmak üzere mevzuatımızda gerekli düzenlemeler yapılmalı ve etkin yasal yaptırımlar kanunkoyucu tarafından ivedilikle sağlanmalıdır.Yasal düzenleme yapılıncaya kadar iş hukukunun temel ilkeleri(işçinin korunması,işçi lehine yorum,eşitlik ilkesi vb.)göz önünde tutularak yasal boşluklar doldurulmalı;haklı sebeple feshe imkan sağlayan ve işçiyi koruyucu düzenlemeler geniş yorumlanarak mağdur koruma altına alınmalıdır.
Old 29-12-2008, 14:06   #3
av.sally

 
Varsayılan

Çalışana 'mobbing' güvencesi geliyor

Gökçer Tahincioğlu - DIŞ HABERLER SERVİSİ



İşverene 'işyerinde psikolojik tacizi engelleme yükümlülüğü' getiren Borçlar Kanunu Tasarısı böyle yasalaşırsa Türkiye 'mobbing' kavramıyla tanışacak ve bu konuda hem dava açmak kolaylaşacak hem açılan tazminat davalarından kolay sonuç alınacak
TBMM Adalet Komisyonu'nun, Borçlar Kanunu Tasarısı'nda, işverene psikolojik tacizi (mobbing) engelleme yükümlülüğü getirmesi, bu konuda açılan davalarda yargının işini kolaylaştıracak. İşten ayrılmaya zorlanan ve güç koşullarda çalışanlar, işyerinden sadece bu nedenle tazminat alabilecek. Borçlar Kanunu Tasarısı'nın bu haliyle yasalaşması durumunda, mobbing kavramı ilk kez Türk hukukuna girmiş olacak.
Mobbing nedeniyle ABD ve AB'de açılan davaların kamuoyuna yansımasının ardından, çok sayıda çalışan yargıya başvurdu. Ancak mevzuatta kavramın yer almaması, yargıyı karar almakta zorladı.
Buna rağmen Ankara'da bir süre önce bu alanda ilk kez işveren aleyhine karar çıktı. Bir meslek odasında eski yönetimin işe aldığı sekreter, yeni yönetim tarafından mobbing uygulandığını belirterek iş mahkemesine başvurdu.

İlk tazminat kararı
Sekreter, işe bir dakika geç kaldığında bile azar işittiğini, telefonla konuştuğu için azarlandığını, eski yönetime haber sızdırmakla suçlandığını belirterek, tazminat talebinde bulundu ve yeni yönetimin tazminat ödemeden işine son vermeyi amaçladığını savundu.
Ankara İş Mahkemesi, odayı bin YTL tazminata mahkum etti. Kararda, amirlerinin sekretere, uzaktan yüksek sesle bağırarak iş yapmasını söyledikleri, "Sen bu işi beceremiyorsun" gibi sözlü saldırıda bulundukları, kalabalıkta küçük düşürdükleri belirtildi. İşverenin davranışları için "İşçiyi yıldırmaya, psikolojik baskıyla işten ayrılmasını sağlamaya yönelik hareketler" denilen kararı Yargıtay da onadı.
Bu davanın aksine, mobbing kavramının mevzuatta yer almaması nedeniyle mahkemeler benzer davaları reddedebiliyor.
Son olarak yine Ankara'da hamile kalan satış görevlisini işten ayrılmaya zorlamak için, önce 4 ayrı mağazada görevlendiren, sonra da başka bir ildeki mağazaya atayan firma aleyhine açılan dava reddedildi.

Dava kolaylaştıracak
İş hukuku uzmanı Avukat O. A., mobbing kavramının mevzuata ilk kez girecek olmasını şöyle değerlendirdi:
"Mobbing, Türkiye'de daha çok işverenin, işçinin kendiliğinden işten ayrılmasını sağlamak için başvurduğu yöntemler olarak görülüyor. Ancak saygı kurallarını aşan yaklaşımlar, kişisel kötü muamele de bu kavram içinde değerlendirilmeli. Mevzuata bu kavramın girmesi çok olumlu. Bu kavrama dayanarak talepte bulunmamızı kolaylaştıracak.
Hamile kadınlara, sendikal örgütlenme yapabilecek çalışanlara ve özellikle eşcinsellere psikolojik baskı sıkça uygulanıyor."
Mobbing kavramının tasarıya girmesini sağlayan TBMM Adalet Komisyonu Başkanı AKP'li Ahmet İyimaya da şunları söyledi:
"Kavram, Türkiye'de doğrudan bir hukuka aykırılık kriteri olarak ilk kez düzenleniyor. Bunun İş Kanunu'nda düzenlenmesi lazım ama Borçlar Kanunu'nda yer alması da çalışan için güvence olacak. Artık onur değerlerine aykırılık da tazminat nedeni sayılacak. Delil serbestisi ilkesine göre, herhangi bir tazminat nedeni nasıl saptanıyorsa, burada da aynı kanıtlar sunulabilecek."

'Onur değerleri'
İyimaya'nın önergesine göre, işveren, işçinin kişiliğini korumak ve saygı göstermekle, işyerinde dürüstlük kurallarına uygun bir ortamı sağlamakla, özellikle işçilerin psikolojik ve cinsel tacize uğramamaları ve bu tür tacizlere uğramış olanların da daha fazla zarar görmemeleri için gerekli önlemleri almakla yükümlü olacak. Psikolojik taciz, kişilik değerlerine aykırı davranış sayılacak.
Mobbing nedir?
Latince bir kavram olan "mobbing", psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermek anlamına gelir. Özellikle hiyerarşik yapılanmış gruplarda ve kontrolün zayıf olduğu örgütlerde, gücü elinde bulunduran kişinin ya da grubun, diğerlerine psikolojik yollardan, uzun süreli sistematik baskı uygulamasıdır.
Son dönemde sosyoloji ve hukuk başta olmak üzere çeşitli alanlarda disiplinlerararası çalışılan bir konu haline gelmiştir.
'Mobbing'in belirtileri
"İşyerinde Psikolojik Taciz (Mobbing)" kitabının yazarı Pınar Tınaz, mobbing'in belirtilerini şöyle anlatıyor:



DAVRANIŞSAL BELİRTİLER
Kendisine yetenek ve becerilerinin çok altında veya uzmanlık alanına girmeyen işler verilir.
İşle ilgili tüm önerileri reddedilir.
Geliş gidiş saatleri, telefon konuşmaları, çay kahve molaları ayrıntılı olarak kontrol edilir.
Sürekli eleştirilir veya küçümsenir.
Kişi, işle ilgili önemli gelişme ve haberlerin dışında bırakılır.
Kişinin arkasından çeşitli söylentiler çıkartılır.



FİZYOLOJİK BELİRTİLER
Sıkıntı, panik atak, depresyon, yarım baş ağrısı, baş dönmesi. Hafıza kaybı, dikkati toplayamama ve uykusuzluk.
Kaşıntı, kızarma, pullanma, döküntü. Göz kararması, görmede bulanıklık.
Boyun kasları ve sırtta ağrı.
Hızlı ve düzensiz çarpıntı, kalp krizi. Nefessiz kalma, nefes alamama.
Yanma, ekşime, hazım zorluğu gibi mide rahatsızlıkları.
Organizmanın savunma yapılarında zayıflama, hastalıklara çok çabuk yakalanabilme.
Titreme, terleme, bacaklarda halsizlik, kas ağrıları.


Dünya suç sayıyor
İsveç'te mobbing, 1994'ten beri İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı yasası kapsamında suç sayılıyor.
Finlandiya'da 2000' den beri psikolojik şiddet suçu sayılıyor.
Almanya'da mobbing'in engellenememesi, işçilere yürürlükte olan toplu sözleşmeyi iptal hakkı veriyor.
Fransa'da bir yıl hapis ve 15 bin euro para cezası var.
ABD'de psikolojik taciz birçok eyalet yasasında fiziksel tacizle birlikte "işyerinde şiddet" kapsamında değerlendirilirken pratikte ancak cinsiyet, ırk ve din ayrımcılığı gibi konularla ilişkili olduğu durumlarda mobbing'in cezalandırıldığı belirtiliyor.
Japonya'da mobbing mağdurları için sendika tarafından kurulan danışma hattı, sadece 1996'da haziran ve ekim ayları arasında 1700 işçiye hizmet verdi.
Old 06-01-2009, 19:45   #4
echokosmos

 
İnceleme İnsan evrende hayallerini insana yakışır şekilde yaşamak için,mücadele verir ve yaşar

merhaba,''MOBİDİNG'' çok kapsamlı taciz,hukuken sadece işyerinde mi geçerli alan buluyor kendisine??? yaşamın diger alanlarında MOBİDİNG olunca hukuken kendıne uygulama alanı bulabilirmi..???? evde,,okulda..??meslektaşlarımın bu konuda düşüncelerini açıklalalarını beklıyorum..saygılar..(hukukcu)ECHOKOSMOS
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 
Konu Araçları Konu İçinde Arama
Konu İçinde Arama:

Detaylı Arama
Konuyu Değerlendirin
Konuyu Değerlendirin:

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
İş İlişkisinde Psikolojik Taciz (Mobbing) Av.Mehmet Uçum İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Çalışma Grubu 3 29-03-2011 15:11
İşyerinde Psikolojik Taciz Av.Habibe YILMAZ KAYAR Kadın Hakları Çalışma Grubu 2 18-06-2008 16:06
Bulgar Vatandaşının Türk Mahkemesi için Türk Avukata Vekalet Vermesi üye18721 Meslektaşların Soruları 5 23-10-2007 22:55
Birgün Gazetesi: Türk Hukuk Sitesi 10 yaşına girdi Y£LİZ Hukuk Haberleri 1 13-02-2007 16:33
'Borat' Vizyona Girdi!!! Cest la vie Sinema ve Televizyon 0 02-12-2006 01:34


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04655409 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.